Blog

Rhino

"Rør blot ikke ved min gamle jul!"

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

​En af mine klienter (en nyligt fraskilt mand i sin bedste alder) fortalte mig, at han synes julen i år var ”røget i vasken” og at forholdet til familien var mildest talt uudholdeligt.

”Jeg skulle holde jul hos min lillebror og hans kone”, fortalte han. ”Men min svigerinde er allerede her inden jul skide sur over, at jeg vil komme sammen med mine to voksne døtre, der begge er vegetarer. Derfor spiser de ikke af juleanden og flæskestegen, men vil selv tage noget mad med. Min svigerinde vil ikke selv sige det til mig, men min lillebror kan ikke holde ud, at hun er tvær hele julen. Når jeg spørger ham, hvorfor det gør så meget, når de nu selv tager deres egen mad med, fortæller han skyldbetynget, at min svigerinde synes, det er noget pjat, at de ikke den ene gang om året kan spise det, de andre spiser. Desuden synes hun også, at mine døtre er dovne og aldrig hjælper til med at tage ud af bordet mv. Det skal dertil siges, at vi faktisk kun har holdt jul hos dem en gang før.”

Min klient fortæller videre: ”Det har betydet, at jeg har sagt nej til at komme! Jeg orker ikke at sidde og lade som ingenting, og sige : ”Har vi det ikke hyggeligt? …. og glædelig jul!”

Mine døtre har på baggrund af det her også besluttet, at de holder jul hos deres mor, hvilket jeg selvfølgelig er rigtig ked af!”

Min klient oplyser nu, at det er lige før brorens ægteskab også er ved at gå i opløsning. For som han fortæller:” Nu er min svigerinde nemlig sur over, at han har sagt det til mig… og at jeg har sagt, at vi slet ikke kommer.

​Den nyeste udvikling i historien er, at min klients forældre også er kommet på banen. De skulle nemlig også skulle holde jul hos lillebroderen og svigerinden. De har nærmest tryglet ham om alligevel at komme, og bærer over med svigerinden.

Under samtalen med mig, opdager min klient, at det jo er præcis det, han altid har gjort; Gået på kompromis med sig selv. Været den, der altid glatter ud. Været den, der prøver at bevare den gode (jule)stemning. ”Men det gider jeg ærlig talt ikke længere”, siger han. ”Så hvad gør jeg nu?”

Åh… ja den kære jul! Vi har så mange forventninger. Hver familie har sine traditioner, og historier med sig… Hvordan var det da du var barn? Var du vant til at få flæskesteg, men i den familie du er kommet til, er det kalkun der bliver spist?

Fornemmer du, at alle de gaver du giver, bliver byttet til noget andet?

Sluger du også dine følelser, for at bevare julefreden?

Tager du et ekstra glas vin og siger: En... to… tre… nu skal vi hygge os, for det er jul!

Har du tænkt over, hvad din rolle i din familie er i julen ?

Glædelig jul alle sammen.

Search