Blog

Kan jeg få et godt liv som homo?

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Jeg har erfaret igennem mine snart 17 år som psykoterapeut og som homoseksuel; at det handler om at: ”At kunne være sig selv”.

Er du egentlig dig selv, eller synes du, at du som bøsse skal have prøvet at gå i kvindetøj, fordi det skal man? Eller synes du, at det er oprigtigt sjovt? Hvad synes du? Skal man have løse håndled og tale i et højt toneleje og sige skat, bitch og hej min tøs til hinanden, når man er sammen med ”veninderne”? Skal du som lesbisk altid gå i maskulint tøj, ikke bruge makeup , være hård i tonen og ”beton-lebbe”. Eller er det i det hele taget svært at finde ud af, hvordan du skal være?

Ikke fordi der er noget i vejen med det eller at det er forkert, hvis du føler, at det er dig. At du er dig selv! Men er du det? Eller har du fundet en identitet i en subkultur?

Subkultur giver tryghed, men det koster

Det giver tryghed at være sammen med ligestillede. Der dannes en subkultur, der kan give et fristed. Men min erfaring er, at kulturen har tendens til at blive grænseløs og mangle selvrespekt. For nogen bliver det deres identitet. Mange, der kommer i min praksis, er kørt af ”sporet”, og mangler mening i deres liv: De savner at kunne være sig selv, at kunne være dem, de er, også med den seksualitet, de nu engang har.

Nemmere at være homo i dag

Det, som homoseksuelle har til fælles, er, at vi ofte er opvokset i en følelse af at være forkerte. En følelse af ikke rigtigt at høre til. Når vores seksuelle identitet for alvor dannes i teenageårene, bliver det svært. ”Bøsse” eller ”lebbe” er stadig skældsord blandt helt unge. Dog er det min oplevelse, at det er meget nemmere at ​være homoseksuel i dag end før. Vi ”springer” ud tidligere i dag. I Danmark er der især en normalisering og åbenhed i medierne, som gør, at mange tør stå frem, og det er let at finde information på internettet. Dette endda på trods af modsatrettede signaler fra andre lande i verden, der stadig forbyder og gør homoseksualitet strafbart.

​Vær dig selv – men hvordan?

Her kunne du jo spørge: Hvordan skal jeg så være som bøsse eller lesbisk?

Vær dig selv, er det helt enkle svar.

Det kan være rigtig svært at erkende, at du måske har levet et liv med en facade, som du har identificeret dig med. Men det kan lade sig gøre at bliver sig selv. Det er et stykke personligt arbejde, men også en spændende og givende proces. Der sker fantastiske ting, når du opgiver dit ”falske selv” og finder ”det ægte”. Du tiltrækker andre ligesom dig. Du tiltrækker den rigtige kæreste, det rigtige arbejde osv.

I mit virke som psykoterapeut ser jeg, at dette gælder for mange: Det er svært at vide, hvem man selv er. Det gælder både mænd og kvinder. I bund og grund er det fuldstændig ens for alle mennesker, for vi er alle mennesker.

Ved afslutningen af et længere terapiforløb spurgte jeg min mandlige klient: ”Kender du grunden til, at du nu har fundet manden i dit liv og dit drømmejob?” Han svarede: ”Ja, jeg er blevet mig selv!” 

 I psykoterapien hos mig,  får du hjælp til at blive dig selv. Det ønsker alle mennesker at blive.  Sammen skaber vi et trygt sted, hvor der er plads til at være sårbar, tabe ansigt eller græde.  Jeg sørger for de professionelle rammer. Kontakt mig meget gerne, hvis du har spørgsmål eller kommentarer.

Search